Organisator: Marc Bosmans
Locatie: Predikherenstraat 6, 1703 Dilbeek
Restaurant: Axel
Dewit - Rosweg 79, 1750 Lennik
- Stoeterij MIVARO is een familiebedrijf - met Emile Van Rossem als één van de voornaamste
pijlers - dat zich voornamelijk richt op het fokken en africhten van kwaliteitsvolle
springpaarden, voornamelijk de nakomelingen van de stammerrie URIANA VAN KLAPSCHEUT,
een nog relatieve jonge prestatiestam met reeds verschillende nakomelingen die goed
presteren op 4* en 5* wedstrijden over heel de wereld.
- Daarnaast baat Mivaro ook nog een pensionstal uit met een 40 tal boxen in volpension
en is het bedrijf houder van het EQUILABEL. Alle paarden kunnen dagelijks naar buiten.
Het bedrijf is zeer goed uitgerust met de nodige voorzieningen zodat de aanwezige
paarden en ruiters er niets tekortkomen. Zij beschikken over 30 ha weiden, een eb-
en vloedpiste van 4400m², een indoorpiste van 1000m², een stapmolen en een longeerpiste
met een diameter van 20 m alsook de meest moderne sanitaire voorzieningen.
Het bezoek omvat uitleg en rondleiding betreffende de fokkerij met draagmoeders,
de opleiding tot topspringpaard met wereldfaam, het stallen van paarden, de ganse
infrastructuur met een speciaal aangelegde piste en nog veel meer krijgen jullie
van eigenaar en uitbater Emile. Naast een echte ‘paardenman’ is hij ook een boeiende
verteller
Restaurant Axel Dewit - Rosweg 79, 1750 Lennik
- Waar vroeger het café ‘In de 7 spleten’ was, is nu het restaurant van chef kok Axel
Dewit gehuisvest. Twintig jaar geleden kocht Axel het gebouw in de Rosweg en richtte
hij het opnieuw helemaal in. De mengeling van modern en klassiek past perfect bij
het eten dat Axel serveert. Klassieke keuken, maar dan met een moderne, verfijnde
toets.
- Hard werk wordt beloond en zo is Axel Dewit ook begin dit jaar lid geworden van de
Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs. Deze Confrérie werd opgericht in 1950 en telt
2500 leden in 70 landen. Haar doel is het promoten van de gastronomie en het vestigen
van internationale vriendschapsbanden. De tradities van de Confrérie de la Chaîne
des Rôtisseurs zijn gebaseerd op die van de koninklijke Franse gilde der Oyeurs (Ganzenbraders)
die ontstond in de 13de eeuw. Je kan enkel lid worden op uitnodiging als je op gastronomisch
vlak iets te beteken hebt.
- Met deze organisatie bieden wij een unieke gelegenheid om niet alleen te zien maar
ook het verhaal te horen dat schuilt achter het bouwen van een orgel. We bezoeken
het atelier waar clavichord- en orgelbouwer Joris Potvlieghe (°67) momenteel de voorlopige
opstelling maakt van een groot tweemanualig nieuwbouw-orgel. Deze kopie van het Letlandse
Contius orgel (1763) te Riga wordt binnen enkele weken dan definitief geplaatst in
de St-Catharinakerk te Wondelgem bij Gent.
- Hier zien wij een constructie waar de omvattende kast niet volledig is opgesteld
hetgeen ons toelaat in de buik van het barokorgel te kijken. We zullen vaststellen
van waar de windtoevoer voorzien wordt, hoe deze met geleidelijke druk over elkeen
van de 1800 pijpen wordt verdeeld en hoe de toetsen via tracturen iedere pijp over
het gehele orgel bedienen. Wij zullen ook leren dat orgelpijpen in twee families
worden onderverdeeld en dat er zo labiale en linguale pijpen bestaan en dat ieder
register beschikt over zijn eigen karakteristieken.
- Maar in dit atelier wordt zowel het luidst klinkende toetseninstrument vervaardigd
(het orgel) als het zachtst klinkende en meest expressieve toetseninstrument, nl.
het clavichord. Dit type instrument was in de tijd dat Mozart, Beethoven en Bach
leefden het gangbare klavierinstrument dat in de huiskamers stond, zoals vandaag
de piano.
- Daarom zijn ook veel van de muziekstukken van deze gekende grootmeesters op het clavichord
gecomponeerd. Vandaag de dag wordt dit instrument nog hoog gewaardeerd in een niche
van gespecialiseerde muzikanten voor opnames en recitals omdat het qua expressie
vele mogelijkheden biedt en de zangerigheid van een viool kan evenaren.
- Wij zullen er ook leren wat de verschillen zijn tussen de piano, het klavecimbel
en het clavichord op vlak van aanslag en toonvorming.
- Vermits Joris steeds gepassioneerd is in het versterken van klank via zangbodems,
ontwikkelde hij op jeugdige leeftijd ook een gedrevenheid om geluidsweergaven zo
natuurgetrouw mogelijk te bereiken. Hij bouwt hightech luidsprekers en zette het
merk Orator op. Voor de ontwikkeling hiervan werd een samenwerking op het getouw
gezet met de studierichting ingenieurs akoestiek van de VUB. Als we onze ogen sluiten
kunnen we muziek beluisteren en de instrumenten als het ware in de ruimte geplaatst
zien.
- Joris Potvlieghe werd geboren te Brussel op 17 augustus 1967. Hij groeide op tussen
de instrumenten in het orgelbouwatelier van zijn vader, waardoor hij van kindsbeen
af op een natuurlijke wijze voeling kreeg voor klankesthetiek en spelenderwijs de
diversiteit ontdekte van materialen als hout en metaal die een belangrijke rol zullen
spelen voor zijn verdere ontplooiing.
Restaurant: Cardinael - Dorpsstraat 94, 7850 Edingen (Marcq)
- Ilse en Gert trakteren in hun restaurant op Belgisch-Franse keuken met wereldinvloeden.
Zij staan garant voor kwaliteitsvolle producten met verrassende smaken, aan vooral
licht verteerbare prijzen.
- Een commentaar op Tripadvisor : “ Cardinael is voor ons een culinair genot. Het
onthaal door de gastvrouw is steeds opgewekt en hartverwarmend. De bediening verloopt
vlot en vriendelijk. De chef staat hier zelf achter het fornuis en biedt zijn klanten
mooie, super verse gevarieerde borden aan. Heerlijke suggesties die maandelijks aangepast
worden zodat vele seizoenproducten aangeboden worden. De voorgestelde wijnen zijn
prima prijs/kwaliteit. Het etablissement straalt ook een zekere charme uit. Voor
een super gezellig, aangenaam en ontspannen culinair tafelplezier, met twee of in
groep, is Cardinael met zijn voltallig team een echte aanrader”.
- Zopas werden in Kester de werken aan het nieuwe satellieten- communicatiecentrum
(Satcom) van de NAVO voltooid en zo wordt deze basis terug het knooppunt van communicatie
tussen de Navo-lidstaten.
- De site bestaat uit een operationele zone met 4 bollen of radomes die communicatieantennes
en radars bevatten en de powerplant die de installatie van de basis zelfvoorzienend
maakt van elektriciteit en water.
- De NAVO heeft al sinds 1971 een communicatiecentrum op de Kesterheide, het hoogste
punt van het Pajottenland. Met deze nieuwe site wordt Kester samen met Verona (It)
en nu nog 2 kleinere installaties in Griekenland en Turkije de absolute draaischijf
van het NAVO-communicatiesyteem tussen de partners binnen en buiten Europa. In Kester
worden signalen ontvangen die worden omgezet in gecodeerde boodschappen die dan via
een militaire frequentie worden doorgestuurd naar de bestemmeling van het bericht.
- Met de nieuwe basis is ook commandant Eddy Van Bockstal teruggekomen naar Kester:
“Ik was van 2005 tot 2009 al commandant op de oude basis en ken de streek heel goed.
Dat is een voordeel, want er dient ook samengewerkt te worden met de mensen uit
de buurt. Zo wordt onder meer samengezeten met de plaatselijke natuurverenigingen
en krijgt de plaatselijke herder de toelating om zijn schapen tussen de dubbele omheining
te laten grazen”.
- De werken werden uitgevoerd door de firma Herpain-Urbis uit Ukkel en gingen van start
in mei 2014 De bouw plus de militaire uitrusting zijn goed voor ruim 16 miljoen euro.
De basis wordt bemand door Belgische militairen.
Restaurant Populier (Saffelberg) - Populierenstraat, 8 1755 Gooik
- Popelier is een vlees- en wijnrestaurant in het landelijke Gooik dat pas half 2016
de deuren opende.
- Het geld komt van Jos Sluys en Isabelle Deurbroeck, lid van De Rijkste Ondernemers
van België, het eten van Patrick De Gendt, lid van De Meesterkoks van België, en
de wijn van Yanick Dehandschutter, lid van De Beste Sommeliers van België.
- Het keukenteam reserveert een genereus deel van de menukaart voor pure vleesgerechten.
Een aanbod gerijpt vlees van verschillende rassen, elk met hun specifieke smaak en
eigen verhaal, wordt het intrigerende uithangbord van dit restaurant. Zo verzorgt
topkok Patrick de Gendt een culinaire reis langs de beste vleesgebieden van Europa
en biedt verschillende steaks aan van onder meer Galicisch blondvee uit Spanje, Black
Angusrunderen uit Schotland en Limousinrunderen uit de gelijknamige regio in Frankrijk.
- Een unieke houtskooloven, die alle goede eigenschappen van zowel grill als barbecue
combineert, preserveert de vakkundig verkregen kwaliteit van het vlees tot op uw
bord.
Statutaire vergadering
Volgens de statuten is er minstens één statutaire vergadering per jaar waarop de
kandidaturen voor het bestuursorgaan van het volgend werkjaar worden voorgelegd.
Indien nodig wordt het nieuw bestuur samengesteld op basis van een stemming.
Voordracht : Piet Vanthemsche - Hij heeft het over : ‘Onze voedselketens, hun sterke
en zwakke plekken’
- Piet Vanthemsche (°1955) is de zoon van een vlasboer uit Sint-Eloois-Vijve in West-Vlaanderen.
Na zijn middelbare studies aan het Sint-Jozefscollege in Aalst en zijn universitaire
studies aan de RUG was hij actief in zijn eigen dierenartspraktijk.
- In 1986 werd hij veterinair inspecteur.
- Vanaf 1993 werd hij kabinetslid bij de ministerie van Landbouw om in 1997 kabinetschef
te worden van opeenvolgend Karel Pinxten, Herman Van Rompuy en Jaak Gabriels, wel
onderbroken door twee jaar als zelfstandig adviseur.
- In 2002-2006 was hij gedelegeerd bestuurder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid
van de Voedselketen (FAVV).
- Vanaf 2006 was hij administrateur-generaal van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen
en Gezondheidsproducten.
- In 2007 werd hij ondervoorzitter en in 2008 voorzitter van de Belgische Boerenbond
die hij leidde tot eind 2015
- Na de Boerenbond werd hij voorzitter van de Vlaamse Visveiling en van het European
Food Centre.
- Op voordracht van vicepremier Didier Reynders (MR) heeft de Koning Albert II hem
in 2012 de titel van baron verleend. Deze verheffing is ten persoonlijke titel en
zonder erfelijkheid.
- Op 1 januari 2016 werd hij voorzitter van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen.
- Sinds juli 2014 is Piet Vanthemsche ereburger van Waregem waar hij geboren werd in
de deelgemeente Sint-Eloois-Vijve.
Hij is thans al meerdere jaren inwoner van Lennik.
Restaurant August Lennik Alfred Algoetsraat 2b, 1750 Lennik
- Het Pajottenland is ongetwijfeld een van de mooiste streken van ons land met een
fiere culinaire traditie.
- Te zelden echter wordt de puurheid van onze streekproducten genoeg in de verf gezet.
En laat dat nu net zijn waar ze bij August prat op gaan: eigentijdse en verrassende
creaties bereid met dagverse en lokale seizoenproducten.
- De keuken volgt de seizoenen op de voet. Door de komst van Nico Corbesier evolueerde
August tot een drukbezochte zaak. Nico's kookstijl is gebaseerd op lokale biogroenten.
- Om de toeloop te verwerken staan er intussen vijf koks in de keuken. In de zaal wordt
Kris Couvert bijgestaan door een eersteklas zaalmeester en sommelier.
- August kiest voor een beperkte kaart met ‘topproducten’ die komen van ‘topleveranciers’.
- Kwaliteit is de rode draad doorheen alles wat men er doet. Restaurant August en wijnhuis
Vossen zijn één geheel.
CEO Jef Colruyt van de Colruyt Group is een voortrekker in de productie van groene
energie. Windenergie is daarbij bijzonder belangrijk voor de toekomst en dan ook
‘hotte’ materie. Te land en op zee schieten de turbines als paddenstoelen uit de
grond. Of zo lijkt het toch. En als Vlaanderen de klimaatdoelstellingen van 2030
wil halen moeten daar de komende jaren nog vele windmolens bijkomen. Ook bij Eoly,
een Colruyt dochtermaatschappij en duurzame-energiespecialist, staan nog heel wat
projecten op stapel. Toch blijven heel wat burgers met vragen zitten. Ook u waarschijnlijk...
Tijdens ons bezoek komen volgende onderwerpen aan bod
- Waarom zijn windturbines goed voor het klimaat?
- Hoe zit het met het geluid en de slagschaduw?
- Hoeveel energie levert een windturbine op?
- Wat kost zo’n windturbine?
- Hoelang gaat een windturbine mee?
- Zijn windturbines schadelijk voor mens en dier?
- Hoe ziet een windturbine eruit aan de binnenkant?
Ook een tipje van de sluier van Power-to-gas wordt gelicht. De ambitie is om op industriële
schaal een power-to-gas installatie te bouwen die groene elektriciteit omzet in groene
waterstof dat in de bestaande aardgasinfrastructuur kan worden vervoerd en opgeslagen.
Restaurant: De Mouterij - Meiboom 20, 1500 Halle
- In 2016 nam de Roemeen Nicolae Cosa (36) zich voor om van restaurant De Mouterij
aan de Meiboom opnieuw een succes te maken.
- De zaak is gevestigd in een deel van het beschermde gebouwencomplex Mouterij Van
Roye. In het andere deel zijn Den Ast, het Stadsarchief en het Streekmuseum van Halle,
gevestigd.
- Nicolae kende amper iets in de stad. “Op een website zag ik dat De Mouterij leegstond”,
vertelt Nicolae. “De architectuur van het pand viel me meteen op. Het is zo’n typisch
industrieel gebouw uit lang vervlogen tijden. Het is een prachtig stuk geschiedenis.
Het stond al een jaar leeg en dus moest ik hier vanaf nul herbeginnen maar De Mouterij
heeft alles om een succes te worden”.
- Nicolae wil met een Vlaamse keuken de klanten opnieuw naar De Mouterij lokken. “We
hebben de zaak opnieuw ingericht en het wat gezelliger gemaakt zonder aan het karakter
van het gebouw te raken”.
- Het woord van clubvoorzitter Walter Groessens
- Het woord van regionaal coördinator Frederik Deca (regio 4 – Limburg/Brussel/Vlaams-Brabant)
- Verwelkoming van Nicole De Groodt, Leen Van Hoorick, Libert De Maeyer en Roger Verstraelen
als nieuwe Probusleden
- Beeldoverzicht Probusjaar 2018
- Toelichting programma 2019
- Toelichting organisatie Nationale Dag 21 mei – Groot-Bijgaarden
Sint-Martinuskerk van Strijtem
- Is één van de meest bezochte kerken uit het Pajottenland en dit omwille van haar
twaalf unieke brandglasramen, de stenen catechismus en het Pietje de Dood op het
doksaal.
- Ook meer dan 30 duivels zitten als in een zoekplaatje in het kerkgebouw verscholen.
- Strijtem is een deelgemeente van Roosdaal. Gids is Luc Van Liedekerke
Gastspreker Rik Van Cauwelaert liet een paar dagen geleden weten dat hij op 19 februari
niet kan aanwezig zijn. Zijn causerie werd verplaatst naar november en vervangen
door het bezoek van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek,
- Op 1 januari 1965 fusioneerden Pamel, Strijtem en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek en werden
zij samen Roosdaal. Naast de glasramen in de St-Martinuskerk in Strijtem herbergt
deze gemeente nog ander alom gekend en geklasseerd roerend erfgoed. Het Maria-retabel
in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Lombeek is een van de grootste en mooiste retabels.
- Meer dan waarschijnlijk werd het kunstwerk tussen 1512 en 1516 gebeeldhouwd in een
Brussels atelier.
- Uitzonderlijk bij het Mariaretabel is dat de drieledige bak zowel bovenaan als onderaan
geen geschilderde luiken, maar gebeeldhouwde luiken heeft.
Ook hier is Luc Van Liedekerke
onze gids
Uitnodiging Tentoonstelling Cromoline * Filip Frans van Cauwelaert
& Beeldhouwwerken van onze Probusvriendin Katelijne Van Beersel
Nationale Basiliek KOEKELBERG Basiliekvoorplein 1 1083 Ganshoren – Poort 6
- Filip Frans Van Cauwelaert (°1950 - Anderlecht) genoot zijn fotografische opleiding
aan het Narafi en zijn kunstopleiding aan de Rijkshogeschool voor Beeldende Kunsten
te Etterbeek (RHoK).
- Hij ontwikkelde zich als portretfotograaf te Dilbeek, Hij was eregast op het 22ste
internationaal fotofestival in Knokke-Heist in 2000 en won al meerdere portretwedstrijden.
- Hij was ook huisfotograaf van menige prominenten en grote beeldende kunstenaars,
zoals Felix De Boeck, William Sweetlove en Jef van Grieken.
- Hij gebruikt een medium dat hij beroepshalve goed kent, het chromopapier. Hij benoemt
het ‘chromografiek’ en wacht of hij navolging krijgt in de kunstwereld.
Feast of Fools. ‘Bruegel herontdekt’ kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters’
van Toerisme Vlaanderen
Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit.
Waarom is dat zo sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide
tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché?
- In de expo ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ maakt de bezoeker kennis met een
reeks sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars die ‘iets met Bruegel
hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem, … en
tonen zo aan dat zijn werk niets aan relevantie heeft ingeboet.
- De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’ dat Bruegel in de nadagen
van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder
van boerenpsalmen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden.
- De expo peilt ook naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale
kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien nog omgingen met zijn artistiek
legaat.
Omdat de Nationale Dag een ontmoetingsdag is voor alle leden van de nagenoeg 120
Probusclubs die te vinden zijn over gans het land opteerden wij ook deze keer voor
een locatie die makkelijk te bereiken is voor iedereen.
De Nationale Dag 2019 zal daarom doorgaan in Salons Waerboom in Groot-Bijgaarden
op een paar honderd meter van de E40 en de Brusselse Ring.
- Salons Waerboom is een familiebedrijf dat zich gedurende de afgelopen 30 jaar heeft
gespecialiseerd in
verschillende takken van de horecawereld. - Het complex beschikt over een ruime aanbod aan flexibele vergaderzalen voor meetings,
seminaries, congressen, exposities en forums van 10 tot 900 personen.
- Waerboom mag ook prat gaan op een ‘excellente’ keuken
- Er is gratis parking voor ruim 400 wagens.
- Het hotel telt 45 kamers.
Programma
- 08u45 - 09u45 Ontvangst met koffie/thee/vers fruitsap, verse cake en koeken
- 10u00 - 10u45 Lezing in het Nederlands door Katrien Lichtert ‘Bruegel de Kunstenaar’
- 11u00 - 11u45 Conference in het Frans door Roel Jacobs ‘Wat heeft Bruegel betekend
voor Brussel?
Muzikaal intermezzo van Luc Ooghe - Docent, musicoloog en master Vlaamse doedelzak.
- 12u00 - 12u15 Geplogenheden en toespraken
- 12u15 - 16u00 Aperitief en middagmaal
NIEUW Afrikamuseum Tervuren
- Vóór de renovatie was de permanente tentoonstelling enigszins achterhaald en werd
het koloniale beeld amper vanuit kritische hoek belicht. Het was met andere woorden
hoog tijd voor een nieuwe invulling. Ook het gebouw en zijn voorzieningen uit 1910
speelden niet langer in op de behoeften van een modern museum.
- Voortaan biedt het nieuwe onthaalpaviljoen – met balie, shop, restaurant, picknickruimte
voor kinderen en vestiaires – toegang tot het museum.
- De bezoeker komt via de nieuwe ondergrondse galerij in de kelders van het oude gebouw
terecht, om vervolgens de centrale permanente tentoonstelling op de benedenverdieping
te ontdekken.
- In de kelders van het museum schetst een inleidende tentoonstelling het verleden,
het heden en het toekomstbeeld van de instelling. Op de benedenverdieping krijgt
de bezoeker de keuze uit vijf thematentoonstellingen, voornamelijk rond Centraal-Afrika.
- Dankzij een lichttunnel op het binnenplein van het gebouw konden ruimten worden ingericht
voor muziekworkshops. De tuinen kunnen dienst doen als openluchttheater.
- Het beschermd gebouw werd gerenoveerd en gerestaureerd met respect voor de originele,
eind 19e-eeuwse bouwplannen, maar werd uitgerust met de modernste technieken.
De rotstuin van het Provinciedomein Huizingen wordt dit jaar 60. Deze waardevolle
botanische tuin fonkelt na jaren van restauratie weer helemaal zoals weleer.
De rotstuin werd aangelegd in het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel. ‘Het
Bloemendal’, want zo heet de rotstuin eigenlijk, was een toeristische trekpleister
met een educatieve waarde. Het was een uniek ontwerp van landschapsarchitect Paul
Dewit in de geest van ‘Le Nouveau Jardin Pittoresque’, een beweging die streefde
naar een tuin waar ook wilde natuur een plaats kreeg. - Omdat de als monument beschermde tuin in slechte staat verkeerde, werd in 2008 gestart
met een grondige renovatie. Tijdens fase één van de werken werd het berglandschap
van de rotstuin hersteld. De paden werden heraangelegd, er werd flink gesnoeid in
het groen en het bergbeekje dat door de rotstuin loopt werd grondig opgefrist.
- De tweede fase van 2016 tot nu werd er vooral werk gemaakt van de heraanleg van het
groen in de rotstuin.
- In totaal werden zo ’n 150.000 planten, bomen, struiken en bloemen opnieuw geplant
om de tuin in dezelfde toestand te brengen zoals die van 1958.
Het bezoek van Coca Cola Antwerpen is een voorstel van Dorus Boland. Zoon Laurens
is Associate Director Cold Drink Marketing bij Coca Cola Entreprises Belgium en marketing
verantwoordelijke voor de horeca in België en Luxemburg.
- Starten doen we in het gymnasium. Tijdens een uitdagende Coca-Cola-quiz strijden
twee teams om de eer
- Innovatielabo: Alle ingrediënten van onze drankjes komen in het innovatielabo tot
leven. Waarom is water belangrijk? Waarvoor gebruiken we koolzuur? Wat zijn RI’s?
- Duurzaamheidsmuur: Lege drankverpakkingen correct inzamelen, daar zijn we als Belgen
kampioen in! Als consument kan je ook bijdragen aan de duurzame verpakkingen en recyclagestrategie
van Coca-Cola. Want denk eraan… een lege verpakking is een waardevolle bron voor
hergebruik!
- Theaterklas: Wie was de uitvinder van Coca-Cola? En wanneer leerde de wereld dit
drankje kennen? Na de geschiedenisfilm ben je helemaal mee. Als regisseur bepaal
je ook zelf het volgende onderwerp. Wil je weten hoe Coca-Cola telkens weer een glimlach
tovert op de gezichten van de consumenten? Of kies je voor een reportage over het
duurzame engagement van het merk?
- Theorie is één, praktijk twee: In onze productie- en distributievestiging kan je
een kijkje nemen achter de schermen. Coca-Cola mag dan al meer dan 125 jaar bestaan,
onze aanpak mag je gerust hoogtechnologisch en innovatief noemen.
Het Red Star Line Museum in een notendop
Het Red Star Line Museum nodigt je uit op een bewogen reis in het voetspoor van de
landverhuizers. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming
nieuwe wereld.
- Met hun hele leven gepakt in enkele koffers, nemen miljoenen mensen vanaf 1800 de
boot vanuit Europa naar Amerika.
- De reis naar de nieuwe wereld begint voor vele mensen in een havenloods in Antwerpen.
Tussen 1873 en 1934 banen de oceaanstomers van Red Star Line voor ongeveer 2 miljoen
mannen, vrouwen en kinderen de weg naar een nieuw leven.
- In de historische loodsen van de legendarische rederij met de rode ster in de vlag,
is vandaag het Red Star Line Museum gevestigd. Hier wordt het verhaal verteld van
de miljoenen Europeanen die moedig of wanhopig genoeg waren om hun oude leven achter
te laten, op zoek naar een beter bestaan.
- Red Star Line Museum is een reis naar het verleden en een ontmoeting met het heden.
Migratie mag ondertussen een ander gezicht hebben gekregen, de menselijke kant van
migratie is tijdloos en universeel.
Recent werden in Kester de werken aan het nieuwe Satellieten-communicatiecentrum
(SATCOM) opgeleverd.
- Deze NAVO-basis wordt zo terug ‘het’ knooppunt van communicatie tussen de NAVO-lidstaten
- Er zijn nu 4 ‘bollen’ of radomes die antennes en radars behuizen en een bijkomende
installatie die zelfvoorzienend is voor elektriciteit en water.
- Met deze site wordt Kester samen met Verona in Italië en 2 kleinere installaties
in Griekenland en Turkije de absolute draaischijf van het NAVO-communicatiesysteem.
- Hier worden signalen ontvangen die worden omgezet in gecodeerde boodschappen om verder
doorgestuurd te worden,
De werken gingen in mei 2014 van start en waren goed voor
ruim 16 miljoen euro. - De basis wordt bemand door Belgische militairen.